Tuesday, October 12, 2010

Sindrom anak kedua !

Antara sifat-sifat anak kedua : -
  • Keras kepala
  • Degil
  • Ego
  • Garang 
  • Bertanggungjawab
  • Penyayang
  • Berdikari

Terlintas dalam kepala aku tuk tulis entri pasal sindrom-sindrom atau sifat-sifat anak kedua nih. Kenapa aku nak tulis sal perangai anak kedua? nape aku tak tulis pasal perangai anak pertama, ketiga, keempat dan bongsu?? hehehe.. Ofcoz la sebab aku anak kedua so, entri aku pun sal perangai anak kedua lah.ok!

Orang cakap anak kedua ni sukar tuk difahami, perangai die boleh berubah tibe-tibe dalam sekelip mata jer.

Anak kedua ni degil ya amat! yang orang cakap jangan buat yang tu lah yang dibuat. Keras kepala lak tu, orang cakap tak nak dengar. Lau die kate nak buat tu, tu lah yang die buat, jangan la kate tak boleh, memberontak die kang. Lagi satu, anak kedua nih selalu nak menang, lau tengah bergadoh, tak kire lah gado ngn sape, BF ke kawan ker, family ke adik beradik ker, die akan pastikan die menang. huhuhu.. Selalu rase ape yang die buat tu betol. Padahal kadang-kadang  tak betol pun. hahaha..
 
Pas tu anak kedua nih garang. Betol tak? lau tak caye, korang try tengok orang-orang sekeling korang yang anak kedua. Korang punyer Mak Ngah ker, Kak Ngah ker, Abg Ngah ker, Tok Ngah ker, Angah ker dan yang sewaktu dengan nyer mesti garang. Tol tak?? hahaha.. Majoriti dorang memang garang. Contoh nyer cam aku ler.. lalala..

Anak kedua jarang nak mengaku kesalahan die. Sentiase rase diri die betol. Tu lah name nyer EGO! Padahal kadang-kadang die tau die salah.

Tapi dalam kasar-kasar anak kedua nih pn ade gak lembut die lau kene dengan gaya. Lau kene dengan cara menegurnyer, menasihatinyer, mendengar kata jugak sebenarnyer anak kedua nih. Cuma kene pandai tackle hati die lah.

Banyak sifat-sifat negatif kan dalam diri anak kedua nih tapi sebenarnyer ade jugak positif die. Lau korang perasan lah kan, anak kedua nih boleh dikategorikan anak yang boleh diharap lah jugak. Bertanggungjawab dalam semua perkara lagi-lagi perkara yang berkaitan ngan family nih die jarang nak berkire. Die ikut jer.. As long as family die happy. Die selalu mementingkan family dari benda-benda lain. Thats why anak kedua nih penyayang. Die suke kan budak, die tak boleh tengok orang susah, teraniaya, lagi-lagi family die sendiri seboleh-boleh die nak tolong. 

The last thing... anak kedua nih suke berdikari dan tak suke mengharap kat sape-sape. Selagi die mampu die akan buat sendiri. Macam mane kosong pun wit dalam purse atau akaun bank die, die jarang nak pinjam duit orang. melainkan time terdesak. Die jarang nk tunjuk kat orang susah senang hidup die. Banyak pendam sorang-sorang la senang citer.. hehehe.. beremosi ckit anak kedua nih. kuat emo... contoh nyer merajuk lah.. hehehe..

Walaubagaimanapun anak kedua nih sangat lembut hatinyer. Lau kene gaya menegurnyer, mendengar kata jugak sebenarnyer.

Ok, tujuan aku tulis entri nih? erm, nape ek???
Saje je nak luah perasaan melalui blog. Sebab kadang-kadang orang sekeliling aku pun payah nak paham perangai aku. Family aku, especially mak aku lah yang paling rapat ngn aku dan My BoO yang dulu cukup payah nak paham perangai aku tapi sekarang alhamdulillah die pun da semakin memahami aku. Syukur.... Mak aku pun same. Kene banyak bersabar dengan perangai ank kedua nih kan. Thanx pada family aku, My BoO dan kawan-kawan aku yang banyak sabar dengan perangai aku ank kedua.. hihihi.. =) Banyak lagi nk cite sal perangai anak kedua nih tapi tak pelah kite cite lain hari pulak yer..


p/s : macam banyak cite sal perangai sebenar aku jer.. kihkihkih...

6 comments:

ariph™ said...

=)

Syasya said...

hahaha... :)

justregularboy said...

Hidup anak kedua... Hahahaha

Syasya said...

heee.. anak ke-2 jugak ker? ;)

Anonymous said...

suma cam prngai aku...hehehe

fazzra mir said...

tpi yg peliknya abg saya x sama ape yg ade dgn sifat dlm blog ni